Internal Family Systems + Pattern System

قبلاً اشاره‌ مختصری به هلاکویی و تاثیر اون روی زندگی خودم کردم.

اواخر خرداد ۹۸، داشتم یک فایل صوتی مربوط به گفتگوی دکتر هلاکویی با یک دختر بسیار باهوش را گوش می کردم که در میانه صحبت، اون خانم اشاره کرد به یه کتابی که خونده و روش تاثیر گذاشته: internal family system خیلی گذارا و سریع بهش اشاره کرد طوریکه حتی هلاکویی متوجه نشد (هلاکویی چند سالیه نمیتونه کتاب بخونه به خاطر چشمهاش. این منو به گریه میندازه).

یک اعتراف داخل پرانتز: حسودیم شد به اون دختر. حس میکردم منم همچین مسیری رو رفته‌ام و اگر با هلاکویی صحبت میکردم همچین تحسین‌هایی رو میشنیدم ازش.

من به ندرت میتونم همچین سرنخی رو رها کنم. سرچ کردم. کتاب IFS از جی ارلی دانلود کردم و شروع کردم به خوندن (لینک در آمازون). کتاب رو بلعیدم. چه کیفی کردم با خواندن این کتاب و چقدر جواب سوالهامو گرفتم. جلد دوم و سومش رو هم خواندن و چند کتاب دیگر (از جمله از ریچارد شوارتز، ارائه دهنده این مدل IFS)

مدل IFS، به معنای واقعی یک شیفت پارادایم بود برای من. خیلی از ابهاماتی که در مورد خودم و به طور کلی انسانها داشتم برام حل شد و نگاهم به نظر خودم چند پله پخته تر و واقع بینانه تر شد.

به نویسنده پیام دادم و مجوز ترجمه کتاب رو گرفتم. به خاطر مشغله کاری ترجیحم اینه که فعلاً درگیر خودم بر اسا اون مفاهیم باشم تا ترجمه. اما یکی از هدفهای بزرگم ترجمه این کتابها و به طور کلی معرفی این مدل و نگاه در ایران بود. البته جرات نداشتم این رو بلند بگم. مگه من کی ام؟ حتی تحصیلات مرتبط ندارم. اگر مطالعه ای بوده حول علائق و نیازهای خودم بوده. مطالعاتم سیستماتیک و جامع نبوده. اما به هرحال در دلم همچین چشم اندازی داشتم: که دکترای روانشناسیم رو بگیرم و موازی با خوندن اون این کتابهارو ترجمه کنم و با ساختن یک تیم به شکلی رسمی روی گسترش این مدل کار کنم.

اوایل IFS رو به فارسی سرچ میکردم. یکی دو مقاله ترجمه شده (احتمالاً با گوگل ترانسلیت) پیدا کردم که پر از اشتباه بود. باهاشون تماس گرفتم که ببینم آیا کسی رو دارن که با این متد کار تراپی انجام بده. گفتن نمیدونیم در مورد چی داری حرف میزنی.

بعد از چند ماه که سرچ کردم دیدم یه خانم روانشناس در اصفهان یه کلاس در مورد این متد برگزار کرده (به نظر من به شکلی سطحی و به روشی غیر جذاب). یک دکتر دیگر هم بود که دوره IFS در کانادا دیده. به نظرم به زودی خبرهای بیشتری در مورد این متد خواهیم شنید.

بعداً با pattern system آشنا شدم. نوشته جی ارلی(این مدل رو خودش در طول چند دهه توسعه داده). خودش هم لطف کرد و یک کپی از کتاب رو بهم داد. چه کتاب فوق‌العاده ای و چه مکمل خوبی برای IFS. بخش‌های از این کتاب رو هم ترجمه کرده‌ام اما خیلی مانده تا تمام بشه.

در مورد این مدل، فعلاً هیچ مطلب فارسی وجود نداره.

به طور کلی این دو مدل، ترکیب خوبی از قویترین مدلهای روانشناختی صد سال گذشته و حتی فلسفه هستن. فکر میکنم در چند بخش، حرفهای جدیدی هم برای گفتن دارن اما جذابیت اصلی این مدل برای من اینه که ترکیب خوبی هستن از تمام دانش قبلی که در این زمینه داشتم به علاوه مواردی که نمی دونستم. خیلی از ایراداتی که به نظرم مدلهای گذشته داشتن رو در این مدل نمی بینیم.

روی این نکته هم تاکید کنم که تعصب خاصی روی این مدل ندارم. میدونم این نگاه فقط یه مدل هست و ایرادات زیادی داره اما در بین مدلهای موجود برای من مفیدترین مدل هست و به نظر من میاد که از مدلهای دیگه‌ای که من سراغ دارم به واقعیت نزدیکتره.

چند ماه پیش خیلی جدی به این فکر افتادم یه تعدادی از دوستان و کسانی که علاقمند هستن رو در کافه یا جایی جمع بکنم و خلاصه ای از درکی که در این شش ماه بهش رسیده ام رو بگم. از بس درگیرش شده بودم نیاز داشتم که بیشتر در موردش حرف بزنم و کار جدی تری انجام بدم. به دلیل شلوغی برنامه ها و تصمیمم به ادامه مطالعه در این زمینه، از این کار منصرف شدم. احتمالاً در آینده اینکار رو انجام میدم.

میتونم ساعتها در مورد این موضوع حرف بزنم. اما برای اینکه طولانی تر نشه، ادامه حرفهام رو قیچی میکنم. در ادامه نوشته هام بارها ارجاع خواهم داد به این نوشته و این دو مدل چون در بخش بزرگی از نگاهم به آدمها و حتی جامعه تاثیر گذاشته اند.

پ.ن : گروه مطالعاتی IFS (آزمایشی)

معرفی چند کتاب IFS

در نوشته دیگری، چند کتاب اصلی که به نظر من بهترین کتابها برای ورود به این حوزه هست رو معرفی کرده ام:

منابع IFS

76 دیدگاه دربارهٔ «Internal Family Systems + Pattern System»

  1. سلام هیوای عزیز
    من دیشب کل وبلاگ شما رو زیر و رو کردم و ببنهایت لذت بردم
    من روی لینک مصاحبه دکتر هلاکویی با این دختر خانم که کلیک میکنم مینویسه که این پیج خصوصیه و ویدیو رو نمایش نمیده. واقعا ممنون میشم اگه لطفا لینک دیگه ای دارید ارسالش بفرمایید
    خیلی مشتاقم این گفتگو رو بشنوم
    ممنونم

  2. سلام آقای هیوا
    من یه سوالی برام پیش اومده و از اونجایی که متوجه شدم شما با رویکردهای مختلف روانشناسی مثل cbtوactو طرح واره درمانی و… آشنایی دارید و خودتون هم مدتی با اونها مشغول بودید، دوست دارم نظر شما رو در این مورد بدونم
    ببینید من قبول دارم و این رو میفهمم که هر کدوم از این رویکردهای روانشناسی، یک مدل هستن و هر مدلی ضعف های خودش رو داره و نباید انتظار بی نقص بودن داشت

    سوال من از شما که بعد از مطالعه و کار با رویکردهای دیگه، آخر سر ifs رو پیشنهاد میدید اینه که آیا مثلا cbtیاactو… رو کلا نسبت به ifs مدل های ضعیف تری میدونید؟ یا برای شخص شما ifs بهتر از بقیه رویکردها بوده؟
    آیا ممکنه ifs که برای شما خوب و مفید بوده برای من و مشکلاتم مفید نباشه و مثلا act بیشتر بدرد من بخوره؟ یا با توجه به مطالعات و مسیری که طی کردید بازم توصیه تون به همه ifs هست؟

    پیشاپیش بابت زمانی که میذارید ممنونم

    1. سلام مینا
      فکر کنم کارایی چنین مدلی رو باید با کارآمد و مفیدبودنش بسنجیم (یا بهتره بگم یک معیار اینه). برای همین قطعاً ممکنه CBT برای یه نفر خیلی مفیدتر باشه.
      حتی ممکنه برای یه نفر طالع بینی یا یه ایدئولوژی مذهبی مفیدتر از مثلاً طرحواره درمانی باشه.
      اما من به شخصه IFS رو کاملتر و کارآمد تر از مدلهای قبلی میدونم (و البته یه علتش اینه که بعد از اونها اومده و از بیشتر اونها استفاده کرده). با یافته های جدیدتر علمی هم سازگاری بیشتری داره.
      یه ایراد مدلهایی مثل CBT به نظرم اینه که با یک سری تله ها و ضعفهای فرهنگی ما آمیخته میشن. مثلاً ما فرهنگ ما پر است از امر به معروف و نصیحت و تجویز راه حل از بیرون و سرزنش و گناه کار بودن و خطا کار بودن شخص. خوب حالا اگه این فرهنگ رو مجهز کنیم به CBT میشه این: تو مشکل داری چون خطاهای شناختی داری. چون بزرگنمایی میکنی. راه حل اینه که با فکرهات احساساتت رو کنترل کنی و …
      یا میگه طرحواره نقص و شرم داری (همون گناهکار بودن رو برای خیلی ها تداعی میکنه)
      اما IFS به نظرم اساساً نسبت به این مدلها و فرهنگهای مشابه ما، یک پارادایم شیفت محسوب میشه.
      موضوعش خیلی مفصله
      الانم به دلیل خستگی و نداشتن تمرکز و انرژی، بد توضیح دادم.
      امیدوارم تونسته باشم جواب سوالت رو بدم

      1. مرسی
        تا حدودی فکر کنم متوجه منظورتون شدم
        حالا سوالی که دارم اینه که آیا خوندن رویکردهای مختلف میتونه مفید باشه؟
        یا پیشنهاد شما اینه که نه، مفید نیست؟

        1. قطعا
          خیلی از بخشهای IFS رو وقتی عمیق میفهمیم که مثلاً از روانکاوی یا نوروساینس یا حتی فلسفه و علم مطلع باشیم

  3. سلام من هم این مکالمه دکتر هلاکویی رو شنیدم و کتاب رو خریدم اما ترجمه نشده و زبان انگلیسی من ضعیفه خیلی دوست دارم ترجمه شدش بیاد خودمم دارم کم و بیش میخونم اما ناقص

  4. طاهره مقدم

    سلام…چطوری می تونم با این رویکرد بیشتر آشنا بشم..ایا می تونم با شما گفتگو داشته باشم.شماره واتساپتون رو بدین ممنون میشم.

    1. سلام طاهره عزیز، اگه همینجا مطرحش کنید ممنون میشم چون ممکنه برای بقیه هم مفید باشه

  5. سلام دوست عزیزم من هم تماش اون خانم با دکتر هلاکوییو گوش دادم و اسم کتابو دوبارگوش دادمو گوگل سرچ کردم و به پیج شما رسیدم.امیدوارم که بتونید روند ترجمه این کتابو سریعترانجام بدین تا ماهم ازش استفاده کنم🙏🌹موفق باشد🌹

  6. سلام هیوای عزیز
    سعی کردم در پاسخ به شما مطلبی اضافه کنم در وبلاگتون ولی گزینه پاسخ رو ندیدم
    من مطالب گروه کتابخوانی رو دیدم عالی بود
    هر مطلبی و یا کیسی که با روش IFS دارم رو براتون میفرستم تا بیشتر هماهنگ باشیم
    برای ترجمه کتابهای دکتر شوارتز هم آمادگی دارم اگر شما بتونید از ایران اقدامات لازم رو انجام بدید
    لطفا برام ایمیل بفرستید تا شماره تماسم رو در واتساپ یا تلگرام داشته باشید که بیشتر هماهنگ باشیم
    خوشحال میشم بتونیم در زمینه IFS وبیناری به زبان فارسی برگزار کنیم و همچنین کتابهای مربوطه رو ترجمه کنیم

    1. سلام عفت عزیز،
      عالیه لطف میکنید
      من پارسال با دکتر شوارتز تماس گرفتم در رابطه با ترجمه کتابها. من رو به دستیارشون وصل کردن ولی ایشون سرشون شلوغ بود برای همین فعلاً از اون سمت به نتیجه نهایی نرسیدیم
      ولی اگه به هر طریقی راهی برای سرعت بخشیدن به ترجمه کتابها سراغ داشته باشید من به شدت استقبال میکنم
      یکی از بزرگترین ناراحتی های این چند ماه اخیرم این بوده که چند نفر نفر که ادعا میکنند ifs رو وارد ایران کردن، بسیار ناقص و پر خطا دارن در این زمینه فعالیت میکنن. در واقع کاریکاتوری از IFS رو دارن ارائه میدن. برای همین ضروریه کسانی که علاقمند هستند به منابع اصلی (کتابهای خود دکتر شوارتز و جی ارلی و …) دسترسی داشته باشن.
      کتاب جی ارلی رو هم دارم ترجمه میکنم و با ایشون در ارتباطم
      اما متاسفانه به دلیل مشغله های کاری سرعتم کنده. از این بابت هم ناراحت و ناراضی ام.
      ولی مصر هستم که از این به بعد بهتر عمل کنم.
      در مورد موضوعی هم که گفتید بهتون ایمیل میدم

      1. سلام هیوای عزیز
        لطفا روی واتساپ با شماره من تماس بگیرید که اگر بتونیم ترجمه کتابهای دکتر شوارتز رو شروع کنیم
        دوره من سپتامبر با موسسه دکتر شوارتز شروع میشه
        و دوست دارم دانسته های خودم رو. در ایران به اشتراک بگذارم از طریق وبینار

        1. سلام دوباره عفت عزیز،
          من در کامنت قبلی که قرار شد بهتون ایمیل بدم، ایمیل دادم اما جوابی از شما نگرفتم. نمیدونم ایمیلی که اینجا گذاشتید درسته یا نه. واتساپ و تلگرام شما رو هم ندارم. الان دوباره بهتون ایمیل میدم و واتساپ خودم رو براتون میفرستم

  7. خوب خوب خوب هیوای عزیز…. تک تک کلماتی که نوشتی رو انگار من خودم بارها و بارها با خودم تکرار کردم…. سال گذشته مکالمه بین دکتر و اون خانم رو شنیدم و همیشه دغدغه ذهنم بود اتفاقی همین چند روز پیش هم مجددا گوش کردم فکر کنم سه بار پشت سرهم … برای فهمیدن اسم کتابی که میگفت ده ها بار دقیقه 8 تا 9 مکالمه رو گوش کردم بعد با سرچ های زیادی بلاخره اسم کتاب رو پیدا کردم و به خواهرم که کاناداست گفتم تا کتاب یا پی دی اف ش رو برام بفرسته , جالبه که یکساعت بعد کل کتاب بصورت پی دی اف دستم بود…. خوشحالم گرچه سعی میکنم با ترنسلیت ترجمه کنم ولی میدونم که کافی نیست.بهمین خاطر الان که به فارسی سرچ کردم که به نوشته شما رسیدم و لذت بردم.. امیدوارم یه دانایی از راه برسه و این کتاب رو ترجمه کنه و خواهشم اینه اگه منبع فارسی خوبی گیر آوردید حتما به اشتراک بزارید ………….

    1. ممنونم سابی عزیز.
      جالبه که از هلاکویی به اینجا رسیدی
      منم امیدوارم IFS رو کسی زود ترجمه کنه یا خودم بتونم اینکارو بکنم

    2. سوزان كرباسي

      سلام ميتونم خواهش كنم pdf كتاب روبراي من بفرستين من فقط تا صفحه٦٣ كتاب روتونستم بگيرم
      ممنونم

    3. سلام دوست عزیز
      لینک این گفتوی دکتر هلاکویی متاسفانه مشکل داره
      امکان داره اگه لینکی از این گفتگو دارین برام بفرستین لطفااا
      خیلی مشتاقم بهش گوش بدم

  8. سلام هیوا من یه مادره ۲۷ساله هستم وبه نظرم بامشکلات درونیم تااینجا خوب اومدم جلو برام خیلی جالبه که اون کتابو که تو حرفاشون معرفی کردم دربرنامه دکترهلاکویی بخونم اما متاسفانه زبانم قوی نیست ازتون میخوام که کتابهای مرتبط بااون فضا رو بهم معرفی کنی تابیشتر واگاهانه تر برم جلو ممنونم

    1. سلام
      چشم کتابی بود معرفی میکنم
      احتمالاً هم ترجمه های همین کتاب به زودی از طرف چند روانشناس (از جمله دکتر مهراد صدر) منتشر بشه
      کمک تخصصی هم همیشه میتونیم بگیریم. به نظرم گزینه خیلی خوبیه (اگر متخصص خوبی بتونیم پیدا کنیم )

  9. سلام هیوای عزیز …من امروز مصاحبه اون خانم با دکتر هولاکویی رو گوش کردم و منم مثل شما فکر میکنم اگه من هم تلاشهای این چند سالم رو برای خودشناسی و پیشرفت در زمینه روانشناسی رو با دکتر هلاکویی در میون میذاشتم شاید تحسین ایشون رو دریافت میکردم…به دنبال این کتاب تا اینجا اومدم، متاسفانه زبان انگلیسیم خیلی ضعیفه اما فکر میکنم با کمک معلم زبانم بتونم این کتاب رو بخونم…چطور میتونم این کتاب رو دانلود کنم؟

  10. اتفاقا من هم اون مکالمه سی و سه دقیقه ای رو شنیدم،دکتر هلاکویی بهش گفت که تو جواهری در میان سنگ ها ک باید بیرون اورده بشی و صیقل داده بشی،منم کنجکاو شدم ببینم اون کتاب سلف تراپی جی ارلی که اون خانوم گفتن چیه ولی متاسفانه چیزی پیدا نکردم
    میشه لطفا شما یه راه ارتباطی به من بدید
    ایمیل یا ایدی اینستاگرام یا شماره موبایل ؟؟؟
    با تشکر

        1. ممنونم
          من دوره سوپروایزری رو با IFS کار می کنم و ان شاءالله در سپتامبر امسال سطح یک رو در IFS institute دکتر شوارتر خواهم گذراند. در حال مطالعه کتابها و دیدن دقیق ویدئو های مربوطه در یوتیوب هستم و خوشحال میشم که با دوستان بیشتر در ارتباط باشم و از اطلاعات هم بهره مند بشیم.

          1. چه خوب
            ما یه گروه کتابخوانی هم داریم. سال قبل خیلی فعالتر بود اما الان هم گاهی در مورد برخی موضوعات مرتبط به IFS صحبت می کنیم. اگه دوست داشتید میتونید یه سری بزنید. خوشحال میشیم

  11. سلام و خسته نباشید خدمت شما دوست گرامی،چقدر برام جالب بود که شما هم مکالمه اون دختر خانم با دکتر هلاکویی براتون ایجاد انگیزه کرده بود،چون دقیقا من هم به تازگی مکالمه اون دختر با استعداد با دکتر رو گوش دادم و شدیدا مشوق من شد در راه خوندن رشته روانشناسی،(البته قبل از اون مکالمه دو ماهی بود شروع کرده بودم به خوندن کتابهای روانشناسی برای کنکور)ولی به شدت اون مکالمه بهم انگیزه داد برای ادامه راه چون من هم در خودم این استعداد تجزیه و تحلیل رو کشف کردم
    سپاس از شما دوست گرامی به خاطر ترجمه ها

  12. سلام ترجمه کتاب سلف تراپی جی ارلی به کجا رسیده من تازه با وبلاگتون اشنا شدم . میفرمایید کی ما نسخه فارسی رو میتونیم تهیه کنیم؟؟

    1. سلام
      راستش هنوز زیاد پیش نرفته و حسرت اصلی این روزهام همین کند پیش رفتن این پروژه است. درگیر چند کار دیگه هستم کمی سرم خلوت شه خیلی بیشتر برای ترجمه وقت میگذارم

    1. سلام نیلوفر جان،
      چه خوب
      خواهش میکنم
      ولی من از بچگی دوست داشتم دلیل تشکر رو زود بهم بگن. البته دیر هم میگفتن تحمل میکردم :))

  13. سلام هیوا جان
    وقتت بخیر وشادی،هیوا من خیلی وقت نیست که با وبلاگت آشنا شدم ولی توی همین مدت کم هم کلی از مدل ذهنی و ایده های خوب و سرشارت برای ذهن خودم توشه برداشتم. این کامنت هم چندان به پست مرتبط نیست و صرفا چون دیدم راحت تره زیر این پست برات کامنت گذاشتم:)

    هیوا جان مطلبی که باعث شد اینجا برات کامنت بزارم این بود که بگم من امسال پشت کنکوری ام و چند ماهه دیگه باید کنکور بدم منتها مشکلی که دهن منو سرووووویس کرده مشکل (اهمال کاری) عه.
    هیوا یعنی میتونم بگم هر ضرری که از اهمال کاری بوده نصیب من شده و واقعا منو کلافه کرده. توی وبلاگت خیلی اتفاقی با مدل IFS آشنا شدم و کلی هم تعریفای تو از این مدل رو خوندم، حالا خواستم ازت بپرسم مدل به این خوبی، یعنی یه راهکار برای بهبود اهمال کاری نداره؟ چون واقعا در زمینه ی وب فارسی هم با کتاب یا حتی مطلبی که عمیق این مشکل رو ریشه یابی کرده باشه و براش راهکار (عملی) بده مواجه نشدم. با توجه به این که وقت کمی تا کنکور مونده و منم زبانم اصلن در حدی نیست که بتونم برم کتاب ها یا مقالات انگلیسی زبان رو بخونم خواستم ازت (خواهش) کنم که اگه مطلب راهگشایی توی این زمینه بلدی یا حی توی زبان فارسی کتاب یا مقاله ای رو بشناسی که واقعا و عملی بتونه این مشکل رو حل کنه خیلی خیلی ازت ممنون میشم بالاخره مدلی که این همه ازش تعریف میکنی و ظاهرا یال و کوپال شیر رو داره قاعدتا باید یه راهکاری هم در زمینه ی به تعویق انداختن و اهمال کاری داشته باشه یا اینکه حداقل بهم محبت کنی و راهکار هایی که از این مدل گرفتی رو بنویسی.
    بازم ببخشید اگه طولانی شد و باعث زحمت شد برات
    من خیلی دوست دارم بعدا توی زمینه های مختلف ازت کسب تجربه کنم و از ایده های تو برای رشد خودم و دیگران استفاده کنم.
    باآرزوی بهترین ها برای تو.

    1. سلام امیر حسین جان
      ممنونم از لطف و محبتی که نسبت به من داشتی
      چیزهایی که مینویسم از نظر خودم ارزش چندانی نداره و چون به صورت پست وبلاگ نوشته میشه پر از ابهام و ایراده. برای خودم تمرین وبلاگ نویسیه نه بیشتر.
      در مورد مشکلی که گفتی:
      میفهممت
      خودم هم هزینه های سنگینی بابت همین اهمالکاری دادم و الان هم با اینکه خیلی بهتر شدم اما هنوز در سطوح دیگری درگیرش هستم.
      در مورد IFS و اهمالکاری:
      من مرور جامعی بر راهکارهای مدلهای مختلف برای اهمالکاری نداشتم
      برای همین نمیتونم مقایسه ای در این زمینه انجام بدم
      اما فکر میکنم یکی از بهترین راه حل هارو IFS برای چنین مشکلاتی داره.
      هم داینامیک و پویایی اون رو توضیح میده
      هم برمیگرده به ریشه هاش
      هم روی پرورش ظرفیت های لازم برای حل این مشکل کار میکنه (به کمک مدل pattern system)
      هم بر اساس تجربه مستقیم هر فرد هست. یعنی از اول راه حل دقیق و نهایی رو نمیده. باید بر اساس یه فرآیند و مدل، درون خودمون رو کاوش کنیم و به اکتشاف بپردازیم. راه حل کم کم بالا میاد و سر راهمون سبز میشه.
      در خیلی موارد راهکار IFS مخالف راهکارهای موجود هست. چون در کل به نظرم پارادایم جدیدی هست و در نتیجه از اساس نگاه متفاوتی به اینگونه مسائل داره
      این توضیحات فکر نکنم به دردت بخوره
      واقعیتش من هم الان امکان پرداختن به این مسئله رو ندارم چون زمان خیلی زیادی لازم داره (در حدی که یک کتابچه براش نوشته بشه)
      اما شاید مجموعه مطالب متمم مثلا در زمینه اهمالکاری یا نظم شخصی یا برنامه ریزی برات مفید باشه. هر کدوم از این کلمات رو اگه همراه با کلمه متمم در گوگل سرچ کنی، لینک اون مطالب رو میاره.

  14. سیده آزاده جوادی

    ۲۱ اردبیهشت ماه امسال
    دیک شوارتز مبدع رویکرد وبینار سه ساعته درباره سلف خواهد داشت میتونید شرکت کنید

    1. بله در کل گروه و بنیاد بسیار فعالی دارند
      اما به نظرم کتابهاشون نقطه ورود بهتری به دنیای IFS ( یا هر حوزه مشابهی) هست.
      قطعا این سیمنار یا هر جایی که دکتر شوارتز صحبت کنه بسیار مفید خواهد بود
      ممنونم که اطلاع دادید

  15. سیده آزاده جوادی

    سلام و وقت بخیر
    من مدت یکسالو نیم که با ifs اشنا شدم
    توسط پرفسور فاطمه بهرامی استاد تمام دانشگاه اصفهان با این مدل اشنا شدم
    دیک شوارتز مبدع این رویکرد
    و درک اسکات دوست دیک شوارتز دی ماه ۹۷ این رویکرد بصورت رسمی در ایران تدریس کردند
    رویکرد فوق العاده ای من در کلاینتام تغییرات چشمگیری میبینم

    1. سلام خانم جوادی گرامی،
      ممنونم بابت اطلاعاتتون
      بله انگار در اصفهان آشنایی بیشتری با IFS وجود داره. به جز خانم دکتر بهرامی، خانم روانشناسی به اسم نسرین صالحی هم در این زمینه فعالیتهای مختصری دارند
      در سرچهایی که داشتم چند درمانگر IFS دیگر هم پیدا کردم
      حدسم این است که همه اینها مرتبط به درک اسکات و خانم دکتر بهرامی هستند. یعنی نتیجه کار ایشان هستند.
      به نظرم تا توسط یک تیم حرفه ای فعالیت تشکیلاتی و سیستمی منسجم در این حوزه انجام نشه، IFS گسترش پیدا نمیکنه
      قدم اول آن هم ترجمه کتابهای این حوزه است و شاید قدم دوم آشنا کردن تخصصی روان درمانگران با این مدل.
      مانند انستیتوی IFS تحت رهبری دکتر شوارتز که سالهاست مشغول فعالیتهای ارزشمندی مانند نشر کتاب، تربیت روان درمانگر، حضور در اینترنت و …. هستند
      – ویدئوهای دکتر اسکات رو هم به زودی آپلود میکنم و لینکش رو در وبلاگ قرار میدم.
      – راستی شما جایی نوشته بودید که درمانگر IFS هستید. خیلی مایلم بدونم به جز تحصیلات مرسوم روانشناسی، چه دوره تکمیلی در زمینه IFS دیدید یا چه کتابهایی در این حوزه خوندید؟ کنجکاوم و می خواهم اطلاعات بیشتری از شما بگیرم برای همین اینهارو دارم میپرسم

  16. سلام

    من بعد از معرفی تو این مدل برام جالب بود و دارم راجبش سرچ می کنم.به این ویدئو رسیدم که دیدم زیرنویس فارسی داره، گفتم شاید برای کسایی که دوست دارند با این روش آشنا بشن نقطه شروع خوبی باشه.

    https://ifsca.ca/videos/persian/

  17. سلام آقای هیوا
    من هم با گوش دادن به مصاحبه اون خانوم با دکتر هلاکویی دنبال کتاب self therapy دکتر جی ار لی بودم تو نت که شما رو پیدا کردم و من متاسفانه زبانم در حد کتاب انگلیسی خوندن خوب نیست. خلاصه منم همرنگ شمام از اونایی ام که به دنبال رهایی از مشکلاتش رو آورده به خودشناسی و داره با روانشناسی بازی و زندگی میکنه میخاستم منابعی و کتابهایی رو برای خود درمانی و خود شناسی برای منم معرفی کنین من مطالعه هام منسجم و تو یک راستا نبوده میخاستم نقشه راه داشته باشم و هدفمند مطالعه کنم و مشکل من هم همین اضطراب هست که ریشه در زندگیم داره .ممنون

    1. سلام مرتضی
      خوش اومدی به اینجا
      راستش الان تلاشم اینه که بر خلاف عادت همیشگی کلی منبع و سرنخ در این زمینه معرفی نکنم
      خودت احتمالا به اندازه کافی با هلاکویی آشنا هستی پس در این زمینه از منابع ایشون استفاده کردی
      شاید تماس تلفنی با برنامه ایشون هم ایده بدی نباشه (برای گرفتن سوالی که اینجا پرسیدید یا سوالهای دقیقتر)
      و اینکه روی زبانت کار کنی تا بتونی همین IFS رو بخونی چون مدل قوی تر از این من سراغ ندارم

      1. سلام و ممنون از وقتی که گذاشتین و پاسخ دادین. کتابهای صوتی و یا خوندنیه دکتر هولاکویی کدوما رو پیشنهاد میدین.

        1. نمیدونم سوال ها و دغدغه های شما دقیقا چی هست. بر اساس عنوان سمینارهای ایشون میتونید اونهایی که مناسب هستند رو گوش بدید. برای مثال: عزت نفس، اعتماد بنفس، موفقیت، استرس، خوشبختی و …

    2. مرتضی جان سلام
      من با اجازه هیوا یه چیزی رو اضافه کنم. منم مثل خودت و هیوا از همون فایل مصاحبه اون خانم با هلاکویی اسم این کتاب رو شنیدم و با هیوا که حرف زدم گفت دارم میخونمش و منم با سرعت بسیار کمی خوندمش. یه شباهتم به هیوا اینه که میتونم منابع انگلیسی رو با مشکل کمی بخونم. و شباهتم با شما اینه که برخلاف هیوا فقط این یک کتاب رو خیلی جدی خونده م. منم هلاکویی خیلی گوش میدم، اما کتاب سلف تراپی بی اغراق درک تو رو از اتفاقاتی که درونت میفته زیرو رو میکنه و تازه میفهمی داستان چیه. اونقدر ساده و البته تصویری این قضیه رو توصیف میکنه که من حتی توی جلسات درمان حضوری هم ندیده م. بنابراین پیشنهاد اکید میکنم گوشه ی ذهنت باشه که در اینده یا زبانت خوب بشه که کتاب رو بخونی یا ترجمه ش رو (اگر خوب باشه) بخونی حتما

  18. سلام هیوا
    من کتاب جی ارلی که معرفی کرده بودی رو از آدیبل گرفتم و تازه شروعش کردم، یک سوال برام پیش اومد که گفتم از خودت که احتمالا به خیلی از متدهای روانشناسی آگاهی بپرسم، فرق این روش IFS با روش طرحواره درمانی که نشات گرفته از الگوهای فکری مختلفمون هست، چیه؟

    1. سلام مریم،
      اینکه تفاوت و شباهت این مدل با بقیه مدلها و روشها چی هست موضوع مهم و جالبیه.
      یه نکته مهم اینه که IFS به خوبی از پیشینه خودش استفاده کرد. چه از فلسفه چه از مدلهای روانشناختی قبلی (از روانکاوی گرفته تا سکیما تراپی جفری یانگ که بهش اشاره کردی)
      اما تفاوتهای کلیدی هم داره
      برای مثال ما اینجا به جای دفاع یا سکیما یا شرم و اضطراب و غیره، بخشهایی رو داریم که مثل یک زیرشخصیت یا فرد درون ما هستند و در نتیجه رابطه و انواع رابطه بین این بخش ها مطرح میشه. یا نوع نگاه و تعامل مون با این بخشها متفاوت میشه (در تمام جزئیات فرآیند درمانی این نکته اهمیت پیدا میکنه)
      یا Self و نقش کلیدی آن در درمان
      نگاهی که پروتکتور (یا دفاع های روانی فروید) و نقش مثبت آنها و نحوه مذاکره با اونها، آپدیت اونها و … داریم

      1. در ادامه ی سوال مریم، منم یه سوال مطرح کنم. همونطوری که میدونی من کتاب سلف تراپی رو خوندم و از اون طریق با IFS آشنا شدم و همزمان جلسات حضوری تراپی هم پیش یه خانم دکتری میرفتم که از طرح واره درمانی استفاده میکرد. من برداشتم از مقایسه این دوتا (که ممکنه برداشت غلطی باشه) این بود که طرح واره ها انگار یک قالبهای مشخصی هستند و مثلاً طرح واره ی نقص و شرم یا رهاشدگی یا … شبیه دسته بندی هایی هست که آدمها رو زیر یک یا چندتا از اونها دسته بندی میکنن. مثلاً میگن فلانی طرح واره ی نقص و شرم داره و شاید تا حدی رها شدگی و … . اما توی IFS داستان دینامیکتر از این حرفهاست. مثلاً پارت اینتلکچولایزر با پارت firefighter یا هر پارت دیگه ای رابطه و تعاملی داره که خروجی این تعاملات توی افراد مختلف اثرات متفاوتی داره. یعنی این متد به جای اینکه بیاد بگه که تو توی فلان کتگوری یا کتگوری ها هستی، میاد میگه که این بخش روانی توی آدمها هست، حالا در مورد تو بررسی میکنیم که تعامل و رابطه ی این بخشها با هم چطوره و کجاها عملکردشون درست نیست و اکستریمه یا اختلاله یا هرچیزی. نمیدونم چقدر تونیستم منظورم رو برسونم. اگر بد گفتم بگو بیشتر توضیح بدم و اگر متوجه شدی لطفاً نظرت رو بگو

        1. توضیح خوبی بود و موافقم باهات.
          به هرحال مدل طرحواره درمانی یا سکیما تراپی به نظرم مدل ساده تری هست و قدرت توضیحی و درمانی کمتری داره اما قطعاً اون هم یک ابزار قوی هست برای شناخت و توسعه انسان

          1. مرسی از توضیحات هر دوتون
            هیوا با توجه به یکی از پست هات که نوشته بودی دوست داری آدم ها رو جمع کنی و چیزهایی که این چند وقت یاد گرفتی رو به اشتراک بگذاری، پیشنهادم اینه که یک جلسه آنلاین حالا با هر نرم افزاری برگزار کنیم و از آموخته های این چند وقت تو استفاده کنیم.
            این که تفاوت این روش ها به طور دقیق تر چیه و مزیت این روش چیه، یکی از چیزهایی هست که برای من جالبه و دوست دارم راجبش بیشتر بدونم و خب تو الان وقت زیادی روش گذاشتی و میتونی برامون توضیح بدی.

          2. پیشنهاد خوبیه چند نفر دیگه هم گفتن به شکل آنلاین یا فیزیکی چنین کاری بکنیم
            خودمم چند ایده در این زمینه دارم
            اما فعلاً امکانش رو ندارم چون در این زمینه وسواس دارم یعنی برام مهمه که خوب عمل کنم
            ولی حتما در آینده از این کارها خواهم کرد

  19. سلام میخواستم بپرسم اینکه میگید یه مدله ینی چی ؟ این باعث میشه من به این روش ها اعتماد نکنم و اینا رو ساختگی بدونم تا مثلا مشکلات ما رو اگ شد بهبود بدن و معتبر و‌قابل تکیه نباشن. در ضمن من مشکل عزت نفس و اضطراب اجتماعی دارم واسه درمان چه پیشنهادی دارین تشکر

    1. سلام محمدرضای عزیز،
      ما برای درک واقعیت، چیزی غیر از مدل نداریم. اساساً ما دسترسی مستقیمی به واقعیت نداریم. اتفاقاً به کمک مدل بهتر میتونیم واقعیت رو ببینیم. یعنی درکی که یک مدل به ما میده دقیقتر و کاملتر از بقیه ست (که میگن چیزی که ما میگیم واقعیته و از مدل بودن حرف نمیزنن)
      البته این نظر الان منه. نمیدونم چقدر درسته
      موضوعات فلسفی و علمی زیادی در این زمینه وجود داره.
      خوندن این درس متمم در مورد مدل و به طور کلی سری مدل ذهنی سایت متمم میتونه نقطه شروع خوبی برای این موضوع باشه.
      – از بین دو موضوعی که گفتی عزت نفس موضوع ریشه ای تر و اصلی تری هست. اون حل بشه مسئله اضطراب اجتماعی حل میشه. احتمالاً اینها همراه هستن با مشکلات متعدد دیگر مانند افسردگی (حداقل خفیف) یا خشم (مستقیم یا تغییر شکل یافته) و غیره
      اگه قبلاً بود کتابهای ناتانیل براندن یا سمینار عزت نفس هلاکویی رو پیشنهاد می کردم. اما الان (اگه امکان مطالعه انگلیسی داری) کتابهای IFS را پیشنهاد میکنم.
      اگر امکان پرداخت دلاری داری استفاده از سایت پولی جی ارلی selftherapyjourney را هم پیشنهاد میکنم.
      ولی به طور کلی پیشنهادم اینه که در این زمینه از آدم مطلع تری مشورت بگیری یا اگه امکانش رو داری پیش یه روانشناس خوب بری بهتره. یکی از حسرتهای عمیق من اینه که چرا زمانی که باید پیش یه درمانگر میرفتم اینکارو نکردم. الان باورم اینه که آدمهای هوشمند و شجاع اینکارو میکنن.

  20. سلام منم دقیقا همین اتفاق برام افتاد یعنی اون برنامه ی دکتر هولاکویی رو گوش دادم و بعد دنبال اون کتابها گشتم که الان اینجام:)
    ولی هرچی گشتم فعلا پیداش نکردم. این متد برام خیلی جالبه خوشحال میشم اگر تجربیاتتونو در اختیار منم قرار بدید

    1. سلام مرضیه عزیز. چه جالب. کدوم کتاب رو میخواهید؟ براتون میفرستم
      یه نسخه با کیفیت متوسط از کتاب جی ارلی (هر سه جلد) رو میتونید از libgen.is میتونید دانلود کنید.
      نسخه اصلی رو چون از خودشون گرفتم نمیتونم پخش کنم.
      اینجا هم یه سری منابع IFS رو معرفی کردم

  21. محمد حسن بهرامی

    با سلام
    این کتاب رو دانلود کردم و چند صفحه ای خوندم خیلی برام واضح نیست صفحه ویکی پدیای مربوطه رو هم خوندم نمی دونم چرا برای من مبهم هستش

    می خواستم بگم اگه پستی مطلبی بگذاری کلیت رو بگی می تونه کمک کنه مطلب واضح تر بشه به جورایی اگه مهم هاش معلوم بشه چی می خواد بگه خوندن کتاب هم راحت تر میشه

    ممنون

  22. محمد حسن بهرامی

    سلام
    امیدوارم بیشتر در مورد این متد و کتاب از شما بیشتر بخونم ممنون از اینکه تجربیاتت رو با ما در میان می گذاری

  23. سلام، خیلی به این موضوع علاقمند شدم، البته چون ابتدای راه در متمم هستم، فرصت نمیکنم که درگیر بحث بشم، اما به شدت منتظر مطالب بیشتر از این بحث، از سمت شما هستم.

  24. سلام هیوای عزیز،
    خوشحالم که وبلاگت رو شروع کردی و به منم خبر دادی و اولین مطلب رو خوندم،
    در واقع در طول مدت ۱۴ سالی که باهم دوستی داریم، دیدم که چطور با کتابها عشق می کنی و علاقه بی نهایت و تلاش بی وقفه ات در زمینه روانشناسی و جامعه شناسی تو رو به یکی از مطمئن ترین و باسواد ترین آدم هایی که دورو برم میشناسم تبدیل کرده.
    هدفم از این نوشتن شاید به قول دوستمون نوشتن اولین کامنتم بود، ولی تجربه و مطالعاتت به شخصه خیلی وقتا من رو نجات داده و امیدوارم ادامه این راه بتونه به افراد زیاد دیگه ای مثل من کمک کنه…
    کار خوبت رو با قدرت ادامه بده
    سیروان

    1. سلام سیروان جان،
      ممنونم از لطف محبتی که نسبت به من داشتی. قطعاً من در این حد و اندازه نیستم
      هر چند تلاش کرده ام که کم کم بهتر بشم و خودم رو کمی بالا بکشم. تا حدی موفق بودم اما ناکامی های زیادی هم داشتم در این مسیر که خودت از موارد متعددیش خبر داری. به هرحال ممنونم از دلگرمیت

  25. هیوا جان سلام
    عالی بود ، خیلی لذت بردم، من کلا ازت خیلی چیزا یاد گرفتم که ifs یکی از ارزشمندترین ها بود .

    1. سلام اسماعیل جان، صحبت کردن در مورد IFS و به طور کلی هر چیز دیگه‌ای با تو برام لذت بخش و آموزنده ست. بدون تعارف
      با تو هم بیشتر از هر کس دیگه ای در این زمینه حرف زدم

  26. سلام هیوا
    کتاب سلف تراپی جی ارلی رو چند وقتی هست که گذاشتم توی لیستم برای خوندن. متاسفانه چند صفحه بیشتر نخوندم.
    دغدغه ها و سرشلوغی های زندگی بذارن تصمیم دارم ادامه ش بدم. ببینم چی میگه;)

    البته این حرفا بهونه بود برای اینکه اولین کامنتمو برات بذارم و بگم که خوشحالم که تصمیم گرفتی روی وبلاگ هم بنویسی.
    الله اکبر:)

    1. سلام سامان
      ممنونم
      به نظرم خوشت میاد و برات مفید خواهد بود.
      مخصوصاً اینکه من بهت معرفیش کردم. اونم چند ماه پیش. از خدا بترس. استغفرالله

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *